UPPLEVELSE
Vår första cider. Friskt äpple rätt upp och ner i flaska. Mycket äpplesmak och en ton av ek. Antydan av frisk etylacetat från vildjäsningen som skapades av de jästsvampar som finns på frukten och påbörjade fermentationen. Naturliga bubblor från en andra jäsning på flaska. Cider på svenska med mycket mer frukt och med en uppfriskande lätthet som du inte tidigare smakat.
ODLING
Tillverkat av Gråstensäpplen som kommer från Fruktlagret i Vitaby och har växt på gamla träd på sandig jord i Forse, Rörum. Äpplena plockades i mitten av september 2018 när aromen var optimal .
ÄPPLEN
Äppelsorten Gråsten, som kanske är mest känd som Gravensteiner, kommer ursprungligen från det danska slottet Gråsten i Flensburg där den odlades under 1700-talet. Gråsten är i vårt tycke det äpplet med den finaste och mest tydliga smaken av friskt grönt äpple. Skalet är relativt tunt och sorten ger ett ”lätt” vin.
TILLVERKNING
Efter det att äpplena har krossats så får de macerera och oxidera pressen några timmar. Därefter pressas äpplena. Jäsning på ekfat utan tillsatt jäst Andra jäsning på flaska enligt ”method traditionelle”. Flaskan är manuellt ryttlad och degorgerad.
FAKTA
Kort maceration
Ingen klarning av must
Vinet jäst på sin naturliga jäst
Mindre än 35 mg sulfider per Liter
(Naturvinskonvention vin 35 mg/l)
TA 8g /l
Alkoholhalt 7 %
Fermenterbart socker 0 g
Icke fermenterbart socker < 1,5 g
Flaskjäsning påbörjades oktober 2018
Degorgerades maj 2019
Recensioner
Det finns inga produktrecensioner än.