HUVUDMENY

BEDSTEKILDE NATUR 2018 – BRUT NATURE

UPPLEVELSE

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, grapefrukt och lime. Ett ungt mousserande  vin som lämmar champagneformatets ibland tunga, insmickrande och lite dramatiska spel mellan struktur, socker och syra. Enkelheten, ärligheten, lättheten och frukten blir ”Swedish Grace” istället för storvulen ”Marseljäs”.

Vinet är gjort av de tre äpplesorterna Belle de Boskoop, Gråsten och Sommarröd.

ODLING

Belle de Boskoop äpplena kommer från familjen Olssons odling i Vik. Äppleträden växer på sandig jord och frukten har plockats på gamla träd på som planterades mellan åren 1945 och 1950. Tidigt plockade äpplen för att renodla smaken av friskt äpple.

Gråstensäpplen och Sommarröd äpplena kommer från Fruktlagret i Vitaby och har vuxit  på gamla träd i Kivik och Rörum. Äpplen plockades i mitten av september 2018.

MER OM ÄPPLENA

Belle de Boskoop  som komm från Holland till Sverige på 1800 – talet är det klassiska svenska hushållsäpplet. Belle de Boskoop är ett robust, stort äpple med en nyanserad bred äpplesmak som ger ett vin med mycket struktur och syra. Gråsten, som kanske är mest känd som Gravensteiner, kommer ursprungligen från det danska slottet Gråsten i Flensburg där den odlades under 1700-talet. Gråsten är i vårt tycke det äpplet som har den finaste och mest tydliga smaken av friskt grönt äpple. Skalet är relativt tunt och sorten ger ett ”lätt” vin. Sommarröd (Summerred) är ett mycket friskt äpple med en fantastisk arom av grönt äpple och röda bär som kom från Kanada till Sverige under 1980 – talet.

TILLVERKNING

Äpplena är varsamt pressade för att känsligt återge frukten och  undvika bismaker. Efter pressning kyler vi ner musten till 5 C ° och

låter den klarna i 24 timmar. Jäsning i låg temperatur i ståltank under flera veckor för att maximera fruktarom. Andra jäsning på flaska enligt  ”method traditionelle”.

FAKTA

Chapteliserat

Jäst på ståltank

Flaskjäsning påbörjades i december 2018

Degorgerades våren  2020

Total syra 9 g /l

Alkoholhalt 11,5 %

Socker: Brut Natur.  Inget tillsatt socker efter degorgering. Mindre än < 3 g/l

FINNS FÖR FÖRSÄLJNING TILL RESTAURANG OCH INTRODUCERAS PÅ SYSTEMBOLAGET DEN 1  JUNI 2020

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/bedstekilde-3471901

 

 

Kategorier: , ,
Beskrivning

 

Recensioner (0)

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “BEDSTEKILDE NATUR 2018 – BRUT NATURE”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *