HUVUDMENY

ÄPPLEVIN PÅ VÅRT SÄTT

HANTVERKSMÄSSIGT OCH LOKALT

Vi tillverkar vårt vin på 1800-tals gården Mellby 772 i mitten av Sveriges äppelrike. Vi köper för det mesta in äpplen från odlare vi valt ut. En del äpplen plockar vi själva. Alla äpplen är från Österlen och inget äpple har transporteras längre än 1,5 mil när det pressas. Vår produktion är hantverksmässig och  sker med halvautomatisk miljövänlig teknik. Pressning sker med specialtillverkade pressar för äpplen som varsamt krossar 250 kg äpplen åt gången. Jäsningen av äpplemusten sker främst i ståltankar men även i ekfat.

ÄPPLEN OCH VINIFIERING

Vi begränsar oss till ett fåtal äpplen som vi lärt känna på djupet. Vi använder Belle de Boskoop, Gråsten, Sommarröd, Cox Orange och Ingrid Marie. Äpplen smakar bäst på gamla träd som inte bevattnas så om det är möjligt använder vi alltid frukt från gamla träd. Om vi kan välja använder vi äpplen som är helt naturligt odlade (på träd som bara klipps). Vi använder även frukt som är odlad av KRAV certifierad ekologiska odlare eller odlare som är certifierade enligt svenskt Sigill. Vi tror på naturligt vinmakande med låg interventionsgrad och håller behandlingar och tillsatser till ett minimum. Vi är inte renodlade naturvinsmakare men gör en del naturviner. När det gäller vin och cider är det oftast det övermogna äpplet som de flesta är förtrogna med. Det tycker vi är för ensidigt. Vi vill fullt utnyttja det friska och precis mogna äpplets aromer i våra viner: Det var med den ambitionen vi skapade vår huvudprodukt som är friskt mousserande vin med mycket primär fruktarom. Idag gör vi även en del produkter som arbetar med det övermogna äpplets aromer.

KUNSKAPSRESA OCH EVOLUTION ISTÄLLET FÖR TRÅNGSYNT TRADITION ELLER REVOLUTION

I vår bransch är det vanligt att man slaviskt följer en tradition: Så vill inte vi arbeta!  Vi söker bland äpplesorter, gamla planteringar, jäser, provar och smakar. Vi lär oss något nytt varje dag och vi är fascinerade av äpplets alla möjligheter och de i vårt tycke fantastiska produkter som vi skapar. Om någon annan tycker om våra produkter blir vi glada men det är inte det som driver oss. Den sinnliga glädjen med våra viner och kunskapsresan är huvudsaken.