HUVUDMENY

VÅR FÖRSTA CIDER

EFTER ÖVER 10. 000 FLASKOR MOUSSERANDE ÄPPLEVIN VÅR FÖRSTA CIDER

Vår första cider. Friskt äpple rätt upp och ner i flaska.  Mycket äpplesmakoch en ton av ek.  Antydan av  frisk etylacetat från vildjäsningen som skapades av  de jästsvampar som finns på frukten och påbörjade fermentationen. Naturliga bubblor från en andra jäsning på flaska. Cider på svenska med mycket mer frukt och med en uppfriskande lätthet som du inte tidigare smakat.

ODLING

Tillverkat av Gråstensäpplensom kommer från Fruktlagret i Vitabyoch har växt på gamla träd på sandig jord i Forse, Rörum. Äpplena plockades i mitten av september 2018 när aromen var optimal .

ÄPPLEN

Äppelsorten Gråsten, som kanske är mest känd som Gravensteiner, kommer ursprungligen från det danska slottet Gråsten i Flensburg där den odlades under 1700-talet. Gråsten är i vårt tycke det äpplet med den finaste och mest tydliga smakenav friskt grönt äpple. Skalet är relativt tunt och sorten ger ett ”lätt” vin.

TILLVERKNING

Efter det att äpplena har krossats så får de macereraoch oxidera pressen några timmar. Därefter pressas äpplena. Jäsning på ekfat utan tillsatt jäst Andra jäsning på flaska enligt ”methodtraditionelle”. Flaskan är  manuellt ryttlad och degorgerad.

FAKTA

Kort maceration

Ingen klarning av must

Vinet jäst på sin naturliga jäst

Mindre än 35 mg sulfider per Liter

(Naturvinskonvention vin 35 mg/l)

TA 8g /l

Alkoholhalt 7 %

Fermenterbartsocker  0 g

Icke fermenterbart  socker < 1,5 g

Flaskjäsning påbörjades oktober 2018

Degorgerades maj 2019

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.